mormaş
Malatya
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

BAL'da Köklü Değişiklikler Planlanıyor

BAL'da Köklü Değişiklikler Planlanıyor
Yıllardır gündemden düşmeyen Bölgesel Amatör Lig (BAL) statüsünün önümüzdeki sezon (2024-25) değişme ihtimali bir hayli fazla.

Yıllarca çok sayıda kulüp gruplarda ikinci ve üçüncü olan takımların Play-Off oynamasını istiyordu. TFF önümüzdeki sezon BAL’da ciddi kararlar alabilir.

45. Başkanlar Kurulu Toplantısı 24-26 Mayıs tarihlerinde Erzurum’da yapılmıştı. Eskişehir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (EASKF) Başkanı Sadri Atam’ın da katıldığı toplantıda hem sona eren 2023-2024 sezonu hem de önümüzdeki 2024-2025 sezonu değerlendirildi. Bu toplantıda bazı fikirler de görüşüldü. Kulüplerin istekleri masaya yatırıldı. Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK) Başkanı Ali Düşmez de toplantıdaydı.

Yaş statüsü değişebilir

BAL’da bilindiği gibi yaş statüsü var. Geçtiğimiz sezon 2002 doğumlu ve daha küçük doğumlular genç kontenjan kapsamındaydı. Bu kapsama göre 90 dakikada 3 genç futbolcu oynatma zorunluluğu vardı. Ancak bazı takımlar kurnazlık yapıp genç yedek kaleci ile maça başlayıp sakatlık numarasıyla henüz ilk dakikalarda oyuncu değişikliği yapıp deneyimli kalecilerini oyuna dahil edip 1 hakkını bu şekilde kullanıyordu. Bu ve buna benzer sistemdeki birçok açık kulüplerin bu kuralı adaletli bir şekilde kullanmasını engelliyordu. Önümüzdeki sezon TFF yaş statüsü konusunda radikal kararlar alabilir.

BAL İddaa’ya girecek mi?

Edinilen bilgilere göre BAL’ın hem bilinirliğini hem de gelirlerini arttırmak için TFF bir hamle daha yapmayı planlıyor. Buna göre her takımın sezon içinde bir kaç maçının İddaa bülteninde yer alması planlanıyor. Bu gerçekleşirse kulüpler Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'ndan belli bir miktar para alacak.

Play-Off sistemi gündemde

BAL takımlarının yıllardır dile getirdiği Play-Off sistemi konusunda TFF somut adımlar atmayı planlıyor. Geçtiğimiz sezonlarda gruplarını lider bitirip saçma bir Play-Off sistemine takılıp bir üst lige çıkamayan çok sayıda kulp vardı. En azından geçen sezon grup liderleri direkt 3. Lige yükseldi. Ancak bu da kulüpleri memnun etmiyor. Gruplarda rekabetin hemen bittiğini ve şaibelere yol açacak etkenlerin doğabileceğini düşünüyorlar. Bu nedenle tüm kulüpler Play-Off istiyor. Masada birincilerin direkt 3. Lige çıkması, 2’nci ve 3’üncülerin ise Play-Off oynaması önerisi var. Buna TFF kanadı da artık sıcak bakıyor.

Sözleşme sistemi konuşuluyor

Bölgesel Amatör Lig’de amatör lisanslı futbolcular yer alıyor ve bu ligde amatör statü geçerli. Bu nedenle futbolcularla her hangi bir sözleşme, yazılı anlaşma yapılmıyor. Hal böyle olunca futbolcuları kulübe bağlayan bir unsur da resmi anlamda bulunmuyor. Yaşanan en ufak problemlerde futbolcular kulüplerden ayrılabiliyor. Kulüpler bu konuda da artık bir sistem değişikliği istiyor. BAL’da da sözleşme sistemini istiyorlar. TFF’nin üzerine düşündüğü bir diğer konu da bu.

U13 Ligi’nin şampiyonu Eskişehirspor

Peki, bunlar gerçekleşir mi?

Bilindiği gibi Türkiye Futbol Federasyonu bir genel kurul sürecinde. Başkan değişikliği olacak. Çok sayıda ismin başkan adaylığı konusunda adı geçiyor. BAL kulüp başkanları ve Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASSK) bir süredir yukarıda belirttiğimiz konularla ilgili fikir alışverişi yapıyor. Dile getirdiğimiz tüm konularda hemen hemen tüm BAL takımları hem fikir. Artık daha düzenli bir lig isteyen kulüpler, başkan kim olursa olsun bu maddelerin hayata geçmesi için aynı noktada birleştiler. Kulislerden edinilen bilgilere göre bu maddelerin gerçekleşme ihtimali bir hayli fazla ön görülüyor.

Malatya bu sezon 6 takım ile Bal ligine katılacak.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-